shutterstock_500411989.jpg

295 Boeren hebben pech door milieueisen

Beeld: BudimirJevtic/Shutterstock

Boeren zijn boos. Dit komt door nieuwe milieuregels voor veehouderijen in Brabant. Daarom gaven 295 boeren claims aan de provincie. De boeren stellen namelijk de provincie aansprakelijk voor alle schade die zij krijgen. De claims zijn echter afgewezen door de provincie. De boeren hebben dus een beetje pech. Dit meldt Omroep Brabant


De nieuwe regels houden in dat vanaf 2022 alle verouderde stallen aan strengere eisen moeten voldoen. Doel hiervan is om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te verminderen. Dit zorgt ervoor dat Brabantse boeren over een aantal jaar grote bedragen moeten neerleggen om verder te mogen gaan. Veel boeren zouden dit niet overleven en uiteindelijk failliet gaan. Zo interviewde Omroep Brabant de 25-jarige Rick Meulenbroeks. Zijn ouders hebben een boerenbedrijf. Echter twijfelt de jongen nu of hij het bedrijf nog wel wil overnemen. Door de nieuwe regels zou hij de toekomst somber inzien.


Op naar de rechter


De boeren laten het er niet bij zitten. Als de provincie niet wil luisteren, gaan de boeren naar de rechtbank met de zaak. Er wordt momenteel al gewerkt aan een dagvaarding en een kort geding door boerenorganisatie ZLTO. Vind jij boerderijen of het milieu belangrijker?
 

Gesprek laden