shutterstock_123046774.jpg

30 Kilometerzone Nijmegen slecht gemotiveerd

Beeld: GuillermoPisGonzalez/Shutterstock

Als je haast hebt, hoop je niet terecht te komen in een 30 kilometerzone. Dit gebeurt sinds kort wel in Nijmegen. Maar het besluit om bij de Heyendaalseweg in Nijmegen een 30 kilometerzone in te voeren is niet voldoende gemotiveerd. Daarbij is het besluit om dit te doen niet genoeg voorbereid door de gemeente, vindt de rechtbank. Dit meldt de Rechtspraak.


Er komt een school op de Heyendaalseweg. Daarom is er door de burgemeester en wethouders besloten dat er op de weg rustiger moet worden gereden. Dat is niet het enige. Ook de fietsstroken zijn op het punt van de 30 kilometerzone weg. Uiteindelijk kwamen er veel klachten binnen over deze heftig veranderende verkeerssituatie. Niet iedere bewoner mag  rechterlijk klagen, aangezien niet iedereen ontvankelijk is verklaard. Zo zijn er eisers die niet eerst een bezwaarschrift hebben ingediend, maar gewoon meteen naar de rechtbank zijn gestapt. Daarbij zijn er ook mensen die eigenlijk helemaal niks te maken hebben met de Heyendaalseweg. Door burgemeester en wethouders hadden deze personen niet-ontvankelijk moeten worden verklaard, maar dit is niet gedaan.


Gemeente moet uitleggen


Niet alle klachten zijn niet-ontvankelijk. De rechtbank heeft dan ook gewerkt met de beroepen die ontvankelijk zijn. Hierbij is besloten dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen op bezwaar. Hierbij moet de gemeente goed kunnen uitleggen waarom eigenlijk op het specifieke gedeelte een 30 kilometerzone wordt ingesteld en waarom de fietsstroken hier opeens verdwenen zijn. Wat vind jij van 30 kilometerzones?
 

Gesprek laden