aap selfie 2.jpg

Aap krijgt geen auteursrecht voor selfie

Een aap die honderden selfies maakt op jouw camera als fotograaf. Dat is natuurlijk extreem geluk hebben. Dit overkwam fotograaf David Slater. Dierenrechtenorganisatie PETA vond dat de aap het auteursrecht op zijn prachtige selfies verdiende. Maar de rechter heeft geoordeeld dat de aap toch geen auteursrecht heeft op zijn selfies. Het recht blijft bij David Slater. Dit meldt Villamedia.


Slater wilde in 2011 foto’s maken in Indonesië van een kuifmakaak. Na wat geklungel begon de aap het heft in eigen handen te nemen. De aap pakte het toestel en maakte honderden foto’s van zichzelf. Hier zaten een paar haarscherpe foto’s tussen, die later verschenen in tijdschriften en op websites. Volgens PETA horen de rechten dus bij de aap. Maar de rechter vindt dit maar vergezocht. Daarbij oordeelt de rechter dat dieren geen mensen kunnen aanklagen. Het Hof van Beroep verwijst hierbij naar een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof. Slater is in principe nog steeds eigenaar van de foto’s, maar de US Copyright Office liet eerder al weten dat er geen auteursrecht wordt verleend aan werk door dieren. Daarom zette Wikimedia, de organisatie van Wikipedia, de foto’s in een rechtenvrije database. Als je altijd al een selfie van een aap hebt willen gebruiken, dan is dit je kans. 


Geen recht voor rechtszaak


Volgens het Hof van Beroep had PETA helemaal niet het recht om namens de aap een rechtszaak te voeren. De band van de organisatie en de aap was niet sterk genoeg voor juridische voogdij over de aap. Een extra puntje hierbij is dat juridische voogdij eigenlijk alleen voor mensen geldt. De rechter zei dat het bij dieren namelijk kan worden misbruikt. Dieren kunnen zich niet even uitspreken over of hun belangen worden behartigd. Daarom vindt de rechtbank dat de zaak van PETA meer eigenbelang was dan een zaak in het belang van de aap. Vind jij het terecht dat de aap niet het recht heeft op de foto’s?
 

Gesprek laden