shutterstock_258782651.jpg

Accountants KPMG mogen niet worden vervolgd

Beeld: VGStockstudio/Shutterstock

Het OM mag accountants van KPMG niet vervolgen voor de fraude bij Ballast Nedam. De fraude gaat om witwassen en valsheid in geschrifte. De drie accountants zouden betrokken zijn geweest bij een omkopingsschandaal bij bouwbedrijf Ballast Nedam. Maar het OM mag voor de fraude, die 12 tot 17 jaar geleden plaatsvond, de accountants niet meer vervolgen. Dit besloot de rechtbank in Utrecht, meldt RTL Nieuws


De zaak is dus al een tijdje geleden, maar het OM was er nog niet klaar mee. Ballast Nedam zou in Saoedi-Arabië en Suriname ambtenaren hebben omgekocht om op deze manier grote projecten te krijgen. In 2013 werd hiervoor al een schikking getroffen. Hier kwam een geldbedrag van 7 miljoen bij kijken. Ook werden de zaken tegen de bestuursleden geseponeerd. Maar de accountants zijn nu dus wel aangeklaagd. Dit snapt de rechtbank niet helemaal.


Keuzes maken is lastig


Volgens de rechtbank is er onbehoorlijk gehandeld in de zaak. Dit speelt ook mee in de keuze dat de accountants niet meer mogen worden vervolgd door het OM. Het Openbaar Ministerie had namelijk een schikkingsvoorstel gedaan aan de accountants, maar trok dit later toch weer in. Keuzes maken is natuurlijk ook lastig. Daarbij vond de fraude dus al 12 tot 17 jaar geleden plaats. Nu pas werd er weer naar de zaak gekeken. Vind jij het eerlijk dat het OM de accountants niet meer mag vervolgen?
 

Gesprek laden