shutterstock_656109760.jpg

‘Albert Heijn stigmatiseerde bij supermarktopleiding’

Beeld: Pathdoc/Shutterstock

Supermarktketen Albert Heijn is op haar vingers getikt. Dit komt doordat de keten gebruik maakte van ‘stigmatisering en stereotypering van klanten’ bij een opleiding voor supermarktmedewerkers. Het College voor de Rechten van de Mens vond dit ongehoord. Dit meldt de NOS.


Bij de instructies voor het personeel werden bij goedkope producten donkere vrouwen met hun kinderen afgebeeld. Bij duurdere producten werden blanke personen gebruikt. Een medewerker van de Albert Heijn klopte na het krijgen van deze instructies aan bij de NOS: ‘’Dit werkt niet mee aan de gedachte dat iedere klant gelijk is en dezelfde behandeling verdient. Dit is niet goed voor jonge mensen die zo leren om mensen in hokjes te duwen.’’ De vrouw deed anoniem haar verhaal omdat ze bang was om haar baan te verliezen. De instructies waar de vrouw het over heeft zijn voor de cursus ‘klantenprofielen’. Hiermee moeten de medewerkers koopgedrag leren kennen. 


Discriminatie?


Het College voor de Rechten van de Mens vertelt aan de NOS dat er wettelijk geen sprake is van discriminatie, maar wel van stigmatisering. Het College vindt dat je eigenschappen niet moet koppelen aan groepen. Zo zou je een etiket op mensen plakken. Dit is niet wettelijk verboden, maar het College vraagt zich af of je dit eigenlijk wel moet willen als bedrijf. Snap jij waarom de vrouw boos werd over de instructies?
 

Gesprek laden