shutterstock_528930547 (1).jpg

Anti-radicaliseringsambtenaar terecht ontslagen

Beeld: Fizkes/Shutterstock

Het is terecht dat de Amsterdamse anti-radicaliseringsadviseur Saadia Ait-Taleb is ontslagen. Ze werd ontslagen voor plichtsverzuim en belangenverstrengeling. Dit oordeelde de rechtbank van Amsterdam vandaag. De ambtenaar mag dus niet terugkomen bij de gemeente van Amsterdam. Dit meldt het NOS


Afgelopen zomer werd Ait-Taleb ontslagen door de onlangs overleden burgemeester Van der Laan. Dit werd gedaan omdat ze werk zou hebben gegeven aan vlogger Saïd J. Ze zou hiermee een relatie hebben. Saïd J. maakte onder andere filmpje voor Van der Laan die moesten gelden als anti-radicaliseringsmateriaal. Echter had Ait-Taleb niemand iets verteld over de relatie met de vlogger. Verder was ze ook niet helemaal zuiver. Zo stelde ze zelf een offerte op voor haar werkzaamheden. Er werd een integriteitsonderzoek gestart naar Ait-Taleb. Volgens Van der Laan handelde ze ‘in strijd met de gemeentelijke regelgeving en gedragscode’. Daarbij had ze opdrachten gegund aan een persoon voor uiteenlopende rollen en via verschillende bedrijven, waar ze zelf een privé relatie mee had. 


‘’Niet waar’’


Ait-Taleb vond de verhalen rondom haar relatie met de vlogger allemaal maar opgeblazen. Ze startte daarom een bezwaarprocedure. Uiteindelijk dus zonder resultaat. Volgens AT5 heeft de rechter bij de rechtbank in Amsterdam gezegd dat er sprake is van belangenverstrengeling en dat deze gedraging plichtsverzuim oplevert. Het ontslag van Ait-Taleb bleef niet binnen de gemeente. Omdat ze zo’n hoge functie had binnen de anti-radicaliseringsafdeling en daarbij ook bezig was met geheime projecten, werd het ontslag op 31 augustus meteen opgepikt door de media. 
 

Gesprek laden