shutterstock_506927239.jpg

Baby homostel moet terug naar biologische moeder

Beeld: rawpixel.com/Shutterstock

Je bent gelukkig samen. Veel liefde, een leuk zoontje. En dan krijg je te horen dat je zoontje opeens terug moet naar zijn biologische moeder. Dat overkwam het homostel Manish en Michaël. Het stel uit Brussel kreeg van de rechtbank te horen dat ze hun zoontje weer moesten afstaan. Dit meldt RTL-Nieuws.


In 2016 kreeg het stel een jongetje via een adoptiebureau. Vijf dagen na zijn geboorte woonde hij al bij het stel. Een droom voor het koppel. Alles leek goed te gaan, maar de adoptie was nog niet officieel bevestigd. In die tijd bedacht de biologische moeder zich. De rechtbank heeft geoordeeld dat de moeder weer recht heeft op haar kind. Het stel is natuurlijk super verdrietig. Dit schrijven ze op Facebook: ‘’We voeden onze zoon nu al vijftien maanden op, sinds hij vijf dagen oud was. De enige familie die hij kent, zijn wij. Hij is aan ons gehecht. Hem van ons wegnemen kan zijn mentale gezondheid schaden.’’ De mannen gingen met hun verhaal naar de media om te laten zien dat je als adoptieouders weinig rechten hebt voordat iets officieel is bevestigd. 


Kan dit in Nederland?


De Raad van de Kinderbescherming vertelt aan RTL-Nieuws dat een soortgelijke situatie in Nederland bijna niet voorkomt, maar het kan wel. Als iemand haar kind wil afstaan, dan gaat de baby eerst ongeveer drie maanden naar een crisisopvang. In deze tijd heeft de biologische moeder nog tijd om na te denken. Hierna wordt de baby ondergebracht bij aspirant-ouders. Weer een jaar later kunnen de adoptieouders een ‘verzoek tot adoptie’ indienen. Als dit wordt goedgekeurd , zijn ze officieel de nieuwe ouders. Voordat dit officieel bevestigd is, kan de biologische moeder zich nog bedenken. Wat vind jij van de beslissing van de rechter?
 

Gesprek laden