shutterstock_544382119.jpg

Bedhekje mag blijven bij demente man

Beeld: RuslanGuzov/Shutterstock

De 86-jarige Jaap van den Hoek heeft dementie. Hij slaapt met een bedhekje nadat hij een keer uit zijn bed viel. Dit mocht gewoon op de gesloten afdeling van Zorgcentrum De Merwelanden in Dordrecht. Echter zei zijn arts later dat het hekje een vrijheidsbeperkende maatregel was. Volgens hem was het hekje in strijd met de Wet Bopz (Wet Bijzondere opneming psychiatrische ziekenhuizen). De Regionale Klachtencommissie vindt dit onzin en oordeelt dat de demente man zijn hekje mag behouden. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD).


De klacht werd ingediend door zijn vrouw Neelie. Zij was bang dat haar geliefde man weer uit bed zou vallen. De man is namelijk niet meer goed ter been. Ze liet haar blijdschap na de uitspraak duidelijk merken aan het AD: ‘’Ik sprong gewoon een gat in de lucht toen ik het hoorde, hoera!’’ 


‘’Arts praat onzin’’


De Regionale Klachtencommissie is het totaal niet eens met de arts. Tegen het AD vertelt de commissie dat het gebruikelijke omhoog zetten van het bedhek niet wordt gedaan vanwege valrisico als gevolg van een geestesstoornis, maar als gevolg van een fysieke beperking. De commissie vindt daarom dat de Wet Bopz waar de arts het over had hier helemaal niks mee te maken heeft. Daarbij zou het hekje zijn geplaatst met instemming van Jaap, toen hij nog beter bij was. Wat vind jij van de actie van de arts?
 

Gesprek laden