shutterstock_412855315.jpg

Belastingfeest voor gepensioneerde Nederbelgen

Beeld: F8Studio/Shutterstock

Er bestaat een grote rivaliteit tussen België en Nederland met alle Belgenmoppen die wij kennen. Je zou dus niet denken dat Nederlanders in het land van de rivaal gaan wonen. Maar niks is minder waar. Nederbelgen die gepensioneerd zijn, kregen goed nieuws. Nederlanders die hun pensioen over de grens betalen krijgen een groot deel van hun vrijstelling voor de Nederlandse belasting terug. Dit alleen wel als ze genoeg belasting betalen in België, zegt de belastingdienst. Dit meldt de Telegraaf.


Volgens Financial Focus begon het jaar niet zo positief voor Nederbelgen. De Nederbelgen betalen belasting in België. Maar in sommige gevallen moesten mensen over hun pensioen ook in Nederland belasting betalen. Zo betaalden ze dus eigenlijk dubbel. Dit dubbel betalen kwam voort uit een rechtszaak waaruit bleek dat België de Nederbelgen niet voor een hoger tarief mocht belasten. Bij de Nederlandse belastingdienst ging er toen een belletje rinkelen. De Nederbelgen zouden niet genoeg belasting betalen.


Genoeg in België betalen


Er ontstond paniek en daarom ging Staatssecretaris Snel van Financiën heel snel in overleg met de Belgische minister van Financiën, Johan van Overtveldt. Op aandringen van de Tweede Kamer werd er gezocht naar een oplossing. Daaruit kwam dat een deel van de Nederbelgen hun vrijstelling voor het betalen van belasting in Nederland terugkrijgt. Als ze in België al genoeg betalen, hoeven ze dit niet ook nog eens in Nederland te doen. Maar er zijn ook mensen die meer pech hebben. Niet iedereen krijgt de vrijstelling en sommige Nederbelgen moeten dus nog steeds zowel in Nederland als in België belasting betalen. Als iemand door de vrijstelling in het verleden ook te weinig heeft betaald, moeten ze dat ook nog eens terugbetalen. Vind jij dit eerlijk?
 

Gesprek laden