shutterstock_583715791.jpg

Lingewaard naar rechtbank om windmolens

Beeld: Mr.CheangchaiNoojuntuk/Shutterstock

De bewoners van Lingewaard betwijfelen of het plaatsen van de windmolens in hun buurt allemaal wel eerlijk is verlopen. Daarom stelden ze op 12 oktober 2017 vragen aan de gemeente. Echter kregen ze hier geen antwoord op. Nu willen de bewoners antwoorden krijgen via de rechtbank. Ze onderzoeken de integriteit van de raads- en commissieleden die betrokken waren bij het besluit over waar de windmolens zouden worden geplaatst. Dit meldt Omroep Gelderland.


De omwonenden betwijfelen of de plaatsen die zijn uitgekozen voor de windmolens, wel de meest geschikte zijn. Ze worden hierbij geholpen door Maurice Bakker van Stichting Gigawiek. Hij was eerder succesvol toen hij streed tegen gemeente Houten. De gemeente wilde windmolens vlakbij zijn huis zetten, terwijl er andere locaties waren die veel beter geschikt waren. De plek van de windmolens in Lingewaard heeft het college laten onderzoeken door Royal Haskoning DHV. Hieruit kwam voort dat een plek in Bergerden het meest beschikt was. De omwonenden denken dat een plek aan de rand een stuk geschikter is. 


Plek objectief gekozen?


De omwonenden vergelijken hun zaak met een vergelijkbare zaak in Houten. Universiteit Utrecht onderzocht dat de gekozen plaats voor de windmolens daar niet objectief verkregen was. De politiek liet namelijk persoonlijke belangen meespelen. Zou jij een windmolen naast je huis erg vinden? Of juist milieuverantwoord? 
 

Gesprek laden