shutterstock_569367397.jpg

Identificatienummer geven in bijstand moet

Beeld: Africastudio/Shutterstock

Het is terecht dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de aanvullende bijstand weghaalde bij bijstandsgerechtigden die niet hun buitenlandse identificatienummer wilden doorgeven. Dit zegt de Centrale Raad van Beroep. Er bestaat bij bijstand een medewerkingsverplichting. Bijstandsgerechtigden moeten meewerken aan onderzoeken naar hun inkomen en vermogen. Dit meldt de Rechtspraak


In de rechtbank ging het om CIN-nummers uit Marokko en TC Kimliknummers uit Turkije. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse Burgerservicenumer. Deze nummers waren nodig om te onderzoeken of de bijstandsgerechtigden een centje aan het bijverdienen waren in Turkije of Marokko. Maar dit wilden de gerechtigden niet geven. In plaats van een onvolledige AOW-uitkering met aanvullende bijstand, krijgen ze nu alleen nog maar een AOW-uitkering. Dit is volgens de rechtbank dus terecht. 


Discriminatie


‘’Dat is discriminatie!’’ Dit is een kreet die je veel hoort in Nederland. Maar van discriminatie was bij deze zaak geen sprake. Bijstandsverlenende instanties mogen namelijk helemaal niet bepaalde groepen uitkiezen voor onderzoek. Wat ze wel mogen doen, is verdachte omstandigheden controleren. In dit geval was er gecontroleerd voor een langdurig verblijf in het buitenland. Dit valt in de wet onder het gedrag van mensen, waardoor er dus niet wordt gediscrimineerd. Geef jij zomaar je Burgerservicenummer weg?
 

Gesprek laden