shutterstock_664179769.jpg

Etensbonnetje belangrijk bewijs fraudezaak Ni Hao

Beeld: KCKate16/Shutterstock

De FIOD, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), had zes jaar geleden het idee dat er iets niet helemaal zuiver was bij de Chinese restaurants Ni Hao. Daarom gingen ze hier eens lekker uiteten om de boel te onderzoeken. Dit bonnetje hebben ze nu in de rechtbank gebruikt als bewijsmateriaal. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.


Het bonnetje van het eten was helemaal nergens te vinden in de administratie van Ni Hao. En dit was nu precies wat ze al eerder vermoedden. De omzet werd deels afgeroomd door een multifunctionele kassa. Er kon namelijk niet alleen geld in de kassa, maar er konden ook gegevens van bonnen uit worden verwijderd waardoor de omzet kon worden afgeroomd. Dit betekent eigenlijk dat een deel van de omzet weg werd geschoven. Dit zou zijn gedaan met een verborgen optie. En natuurlijk deed Ni Hao dit niet voor niks verborgen. Het is namelijk hartstikke illegaal. 


Inval FIOD


Toen de FIOD zes jaar geleden binnenviel bij de restaurants en het hoofdkantoor van NI Hao, werd er bijna een miljoen aan contact geld gevonden met daarbij nog diamanten en sieraden. Hierop volgend hebben zeven personen een dagvaarding gekregen voor belastingfraude, fraude met omzet- en vennootschapsbelasting en witwassen. Er wordt gezegd dat in ieder geval 170.000 van dit geld was geschonken voor een huwelijk. De advocaten van de verdachten willen inzicht hierin. Ook willen ze inzicht in de onderzoeken van de FIOD. Daarbij willen ze camerabeelden ontvangen. Die wil officier van justitie Edo Edens graag geven voor verduidelijking. Hoe denk jij dat de zaak afloopt?
 

Gesprek laden