shutterstock_504997765.jpg

Boze boeren naar de rechter

Beeld: Ljupcosmokovski/Shutterstock

De boeren zijn boos. De mestregeling wordt namelijk afgeschaft. De zogenaamde POR-regeling vervalt eind 2017 definitief. Dit tot grote teleurstelling van de boerenorganisaties. Het zou namelijk grote financiële gevolgen voor de boeren met zich mee brengen. Dit meldt de NOS.


De LTO-NOP, de Producenten Organisaties Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders denken dat dit de varkenshouderij miljoenen gaat kosten. Tegen Omroep Flevoland vertelt Hugo Bens van LTO-NOP waarom dit zo is. ‘’Deze veehouders hebben eerst geïnvesteerd in duurzame stallen en nu moeten ze opnieuw gaan investeren’’, aldus Bens tegen Omroep Flevoland. Staatssecretaris Van Dam kondigde begin dit jaar al aan dat de regel waarschijnlijk zal verdwijnen. Het horrorscenario is voor de boeren uitgekomen, nu er een definitief besluit is genomen.


De POR, wat is dat?


Maar wat houdt die POR-regeling dan in? Door de POR-regeling wordt er een vrijstelling gegeven voor boeren die hun mest op een duurzame manier verwerken. De duurzaamheid wordt met deze regel beloond. De boeren mogen meer dieren houden na een bedrijfsuitbreiding, zonder dat ze daar extra dierenrechten over moeten betalen. Deze regel vervalt dus. Dit betekent voor de boeren dat ze een deel van hun dieren moeten wegdoen of dierenrechten voor deze dieren moeten kopen. De boerenorganisaties gaan hier niet zomaar mee akkoord. Ze stappen naar de rechter om de afschaffing aan te vechten. Wie geef jij gelijk?

Gesprek laden