shutterstock_626864678.jpg

Burenruzie oplossen, bekijk de 3 mogelijkheden

bart

Beeld: Shutterstock.com

Ruzie met de buren kan makkelijk ontstaan. Kleine ergernissen kunnen zich gaan ophopen en ergens zal de bom gaan barsten. Zover hoeft het niet te komen. Er zijn meerdere oplossingen om de ruzie op te lossen. Het niet oplossen van een dergelijke ruzie kan serieuze gevolgen hebben. Denk aan extra stress, slapeloosheid, ontslag en zelfs echtscheiding.

 

Koffie en taart 


Aandacht maakt alle mooier. Ruzie met de buren komt vaak voort uit gebrek aan communicatie. Als je naast elkaar woont, is het noodzakelijk om je buren te kennen. Er moet een vorm van communicatie zijn. De simpelste oplossing is dan ook de buren uit te nodigen voor een kop koffie en taart. Dit hoeft niet lang te duren. Een avondvullend programma hoeft het zeker niet te zijn. Een uurtje per jaar voldoet al. Je zal daarna merken dat er wederzijds meer begrip zal zijn. Bij een dreigend conflict, ben je dan eerder geneigd om het samen op te lossen.  

Mediator kiezen


Het kiezen van een bemiddelaar (mediator) is een zwaardere stap, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je er met de buren niet uitkomt, kan je bijvoorbeeld een andere buur vragen te helpen met bemiddelen. Een meer formele manier is, een officiële mediator in te schakelen. Dit laatste wil nogal eens lastig zijn, omdat je samen met de buren de kosten moet dragen en eerst samen een mediation overeenkomst te tekenen. 

Jurist of advocaat inschakelen


Als de ruzie gaat over een belang van minder dan €25.000,- dan kan je een jurist vragen een procedure op te starten. Boven die grens heb je een advocaat nodig wat het nodige kan gaan kosten. Voordeel van een jurist of een advocaat is, dat je de ruzie kan “uitbesteden”. Iemand anders gaat dan strijden voor je belangen. Als de procedure afgerond is en ofwel gemiddeld, gewonnen of verloren, dan blijf je nog steeds te maken hebben met dezelfde buren. Probeer dan de relatie alsnog te verbeteren met een uitnodiging voor koffie en taart. 

Gesprek laden