shutterstock_176584934.jpg

Gescheiden vrouw moet betalen voor dronken foto’s

Beeld: Kiatipol2495/Shutterstock

In Turkije heeft het Hof van Cassatie geoordeeld dat de dronken foto’s die een toen nog getrouwde vrouw op Facebook en Twitter plaatste, een schending zijn van de persoonlijke rechten van haar toenmalige man en daarvoor ook reden voor een scheiding en compensatie. Dit meldt Hürriyet Daily.


Een rechtszaak komt niet zomaar bij het Hof van Cassatie. Dit gebeurt pas als er in hoger beroep wordt gegaan. De zaak van de echtscheiding kwam eerst bij een plaatselijke familierechter. Het stel wilde scheiden. Ze gaven elkaar de schuld van het falen van hun huwelijk. De man was enorm beschadigd door zijn vrouw. De vrouw plaatste namelijk foto’s met alcohol en andere mannen op social-mediasites. Daarvoor eiste hij een schadevergoeding voor zijn reputatie en zijn eer. De familierechter was het niet met de man eens en oordeelde dat de man en vrouw evenveel schuld hadden. De man was ook niet alle beloftes aan zijn vrouw nagekomen.


Niet bij pakken neerzetten


De man nam hier geen genoegen mee en ging in hoger beroep bij het Hof van Cassatie, het hof van beroep in burgerlijke zaken en strafzaken. Het Hof vond dat de man wel gelijk had. Volgens de officier van justitie is de vrouw meer schuldig dan de man door haar gedrag op social media. Als er volgens het Hof rekening wordt gehouden met de economische en sociale situatie en met de rechtvaardigheid, moet de financiële en persoonlijke schade worden vergoed. De beslissing van de familierechter is door het Hof van Cassatie unaniem teruggedraaid. Denk jij de volgende keer twee keer na voordat je een dronken foto op social media plaatst?
 

Gesprek laden