shutterstock_504997765.jpg

Geitenboer die wil uitbreiden heeft pech

Beeld: Ljupcosmokovski/Shutterstock

Boer Arjan van de Ven uit Herpen wil lekker zijn geitenhouderij uitbreiden. Geen probleem zou je denken, maar dat is het wel voor gemeente Oss. De gemeente neemt zijn vergunningsaanvraag namelijk niet in behandeling. Hij zou niet aan alle eisen voldoen. Dit meldt het Brabants Dagblad (BD)


Hij mag zijn geitenboerderij dus niet uitbreiden. Super balen voor de boer, maar de omwonenden kunnen nu juichen. Zij vreesden al jaren voor de uitbreiding. Ze waren bang voor hun gezondheid. Niet zo gek misschien, aangezien de houderij de eerst was waar in 2007 de Q-koorts uitbrak. Dit betekent echter niet dat de boer en zijn vrouw helemaal niks geven om de omwonenden. Anja van de Ven, de vrouw van de boer, vertelt aan het Brabants Dagblad dat ze zeker en nieuwe aanvraag gaan indienen. Ze vindt het jammer dat de gemeente al een besluit heeft genomen zonder dat ze gewacht hebben op de duidelijkheid over de luchtwasser. Het stel wilde namelijk luchtwassers ophangen die waarschijnlijk ziektekiemen kunnen voorkomen. Dit doen ze voor de dieren, maar vooral ook voor de omwonenden. 


Wat is mogelijk?


De gemeente is bezig met structurele oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld verplaatsing van het bedrijf of uitkopen. Daarbij heeft de gemeente de boer onder verscherpt toezicht gesteld. Dit werd in maart pijnlijk zichtbaar. ‘’Er zijn ‘enkele lichte overtredingen’ geconstateerd in maart. Sindsdien controleert de gemeente maandelijks het aantal dieren op het bedrijf’’, aldus wethouder Johan van der Schoot tegen het Brabants Dagblad. De boerderij ligt gevoelig in Herpen. Gun jij het stel een uitbreiding van hun boerderij? 
 

Gesprek laden