shutterstock_497378857.jpg

Gemeente Tiel liet huizen vies achter

Beeld: Lolostock/Shutterstock

De 66-jarige Herma Kraak is onterecht gekort op haar schoonmaakuren door gemeente Tiel. Kraak heeft progressieve multiple sclerose (MS), een ziekte waarbij veel uitvals- en verlammingsverschijnselen optreden. Ze kreeg daarom huishoudelijke hulp van de gemeente, maar dit was uiteindelijk voor minder dan 2 uur per week. Dat wordt nu ruim verdubbeld naar 5,5 uur. Dit meldt Omroep Gelderland.


Kraak heeft sinds 2012 MS. Haar lichaam gaat daardoor snel achteruit. In 2014 kreeg ze nog 4 uur huishoudelijke hulp. Maar dit was van korte duur. Gemeente Tiel veranderde haar beleid en dit was in het nadeel van Kraak. Nu moest het huis alleen nog maar ‘schoon en leefbaar’ zijn. Maar ‘schoon en leefbaar’ is voor iedereen natuurlijk een ander begrip. De rechter speelt hierop in bij zijn uitspraak. Volgens de rechter moet de gemeente concreet aangeven om hoeveel uur het gaat bij het geven van hulp. Doordat Kraak de uren misliep, krijgt ze nu dus compensatie. Kraak tegen Omroep Gelderland: ‘’En nu hoop ik dat de rest van Tiel weer de hulp krijgt die nodig is. Want het is te gek voor woorden hoe dit is gelopen.’’


Tiel vies?


Kraak is niet de enige die naar de rechtbank ging voor haar slecht gepoetste huis. Er lopen nog zeker drie rechtszaken en vijf bezwaren. Deze zaken krijgen door het winnen van Kraak misschien ook wel meer kans. Hoeveel uur per week heb jij nodig om je huis ‘schoon en leefbaar’ te houden?
 

Gesprek laden