shutterstock_627819194.jpg

Gerechtshof vindt spaartaks niet onrechtmatig

Beeld: Pathdoc/Shutterstock

De Bond voor Belastingbetalers haalt tegenslag na tegenslag. Ook het gerechtshof in Arnhem heeft nu beslist dat de spaartaks niet onrechtmatig is. Het is volgens het gerechtshof niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit meldt RTL Nieuws.


De spaartaks wordt ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. Dit betaal je over je eigen vermogen dat boven een bepaalde heffingsgrens uitkomt. Bij het eigen vermogen gaat het bijvoorbeeld om spaargeld en een woning. De vermogensrendementsheffing is gebaseerd op een fictief rendement op je vermogen. Dit fictief rendement werd vorig jaar vastgesteld op vier procent. De belasting over je vermogen is 1,2 procent. Hoe meer mensen verdienen, hoe meer ze er over betalen. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers zegt tegen RTL Nieuws teleurgesteld te zijn. Dit betekent niet dat ze opgeven. ‘’We blijven het onrechtvaardig vinden dat hier een belasting bestaat die uiteindelijk leidt tot onteigening.’’ Echter heeft de overheid wel de manier van belasting heffen over vermogens aangepast. Over de eerste 25.000 euro hoeft niks te worden betaald. Over een bedrag tot 100.000 euro behaal je een fictief rendement van 2,87 procent. Hierover wordt 30 procent belasting betaald. 


De Bond voor Belastingbetalers geeft niet op


De zoveelste tegenslag houdt de bond niet tegen om verder te strijden voor rechtvaardigheid. De negatieve uitspraak gaat over drie zaken, maar er staan nog drie andere zaken open rondom het zelfde onderwerp. De Vries tegen RTL nieuws: ‘’We hebben zes weken om te besluiten of we in cassatie gaan en die tijd gaan we nemen.’’ Vind jij het terecht dat rijke mensen zoveel over hun vermogen betalen?
 

Gesprek laden