shutterstock_506927239.jpg

Homohuwelijk nu ook in Oostenrijk legaal!

Beeld: Ferguscoyle/Shutterstock

In Nederland is het vanaf 2001 al mogelijk: trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Nederland was hierbij het eerste land ter wereld waar dit mogelijk was. Nu sluit ook Oostenrijk zich daarbij aan. De wet die het sluiten van homohuwelijk tegenhield, is weg. Het Constitutionele Hof heeft bepaald dat homoseksuelen vanaf 2019 mogen trouwen in Oostenrijk. Dit meldt het AD.


Het Rooms-katholieke Oostenrijk hielt homohuwelijken lang tegen. In een wet uit 2009 stond dat homoseksuelen alleen maar een geregistreerd partnerschap aan mochten gaan. Uit de verklaring van het hof blijkt echter dat het onderscheid tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap niet kan worden gehandhaafd zonder discriminatie. Daarom worden nu de woorden ‘twee personen van verschillende geslachten’ verwijderd uit de wet. 


Oostenrijk niet meer ouderwets


Het West-Europese land is niet de eerste die homohuwelijken toestaat. Ze staan in het rijtje met vijftien andere West-Europese Landen. De advocaat van de vrouw die de zaak aanspande om homohuwelijk legaal te krijgen, is blij. Op Facebook schreef Helmut Graupner dat het een historische dag was. De geregistreerde partnerschappen zijn nog steeds mogelijk, maar nu zijn huwelijk dat dus ook. Ben jij blij dat homoseksuelen nu ook in Oostenrijk mogen trouwen? En wat vind je ervan dat Nederland het eerste land was waar het mogelijk werd?
 

Gesprek laden