shutterstock_744194992.jpg

Rechter verzon oorlogsdaden voor straf schoonzoon

Beeld: Wayhomestudio/Shutterstock

Als iemand te vertrouwen moet zijn in de wereld van rechten, dan is het de rechter wel. Dit was niet het geval bij een zeventigjarige ex-rechter van het Hoge Iraakse Strafhof. Hij hielt werk en privé niet gescheiden. Hij beschuldigde zijn schoonzoon vals wegens oorlogsmisdrijven. Hiermee wilde hij de schoonzoon, die in Nederland woonde, in de gevangenis krijgen. Dit gebeurde bijna, toen de Nederlandse politie hem een uur van zijn vrijheid beroofde. Hiervoor moet de rechter 66 maanden zitten. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD)


De rechter is zowel Irakees als Nederlands. Daarom kon de man ook invloed uitoefenen. De zaak om de schoonzoon ging om een familieruzie. De zoon was naar Nederland gevlucht omdat hij niet onder het harde regime in Irak wilde leven. De ex-rechter eiste van de schoonzoon een goede scheidingsregel en een extreem hoge schadevergoeding voor zijn dochter. Dit deed hij door middel van vervalste papieren. Door deze neppe papieren werd de man onschuldig aangehouden. De rechter beweerde dat hij toen Saddam Hoessein aan de macht was, erge misdrijven had gepleegd. Dit kon bij navraag helemaal niet kloppen, omdat de schoonzoon toen gewoon in Nederland zat. 


Ernstige overtredingen


De rechtbank zegt dat de voormalige rechter zich ‘zeer ernstig’ heeft gedragen. De daden die zijn gepleegd onder het regime van Hoessein moeten serieus genomen worden. Liegen over deze daden hoort daar niet bij. Het uitvaardigen van een arrestatiebevel met verdenking tot het plegen van de gruwelijke daden is volgens de rechtbank zeer ernstig voor het slachtoffer. Vind jij dat de man voldoende straf heeft gekregen?
 

Gesprek laden