shutterstock_680078920.jpg

Jij mag stemmen voor de aftapwet

Beeld: Gorodenkoff/Shutterstock

De overheid weet veel over jou. Dit kan volgend jaar nog veel meer worden. Als er niks veranderd, wordt in 2018 de ‘aftapwet’ ingevoerd. Echter wordt hier tot nu toe nog een stokje voorgestoken. Er komt namelijk officieel een referendum voor de aftapwet. Met de aftapwet zou aan de geheime diensten toestemming worden gegeven om op grote schaal jouw internetgegevens af te tappen. Dit meldt RTL Nieuws.


Het referendum zal plaatsvinden op 21 maart. Dan mag je naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar nu dus ook voor de ‘aftapwet’. Het betekent niet dat als iedereen zijn privacy wil behouden, de wet ook meteen van tafel gaat. Het parlement beslist of ze iets willen doen met de uitslag, of het gewoon links laten liggen. De uitslag is namelijk niet-bindend. Het hoeft dus niet opgevolgd te worden. 


Studenten willen privacy


Het referendum is niet aan komen waaien. Een aantal studenten uit Amsterdam vindt dat de wet de geheime diensten AIVD en de MIVD teveel macht geeft. Ze mogen met de aftapwet namelijk ook gewoon van jou als onschuldige burger gegevens aftappen. Deze gegevens mogen drie jaar worden bewaard. Zo beschikken de geheime dienst dus over een foto waarin je dat verschrikkelijke kapsel nog had in 2015. Op dit moment is dat gelukkig nog niet het geval. Nu mag het alleen nog bij een internetkabel. Dit is bijvoorbeeld een telefoon van iemand die wordt verdacht van terrorisme. De aftapwet, ook wel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zorgt ervoor dat de overheid ook op internet lekker mag gaan aftappen. Weet jij al wat je gaat stemmen bij het referendum?

Gesprek laden