shutterstock_516713104.jpg

Medicijnenhandelaar schapen krijgt forse boete

Beeld: Sydaproductions/Shutterstock

Er is in de wereld veel te doen over drugsdealers, maar ook bij dieren wordt gehandeld met verdovende middelen. Een voormalige schapenarts moet 15.000 euro betalen omdat hij voor zo’n 21 maanden de wet van diergeneesmiddelen heeft overtreden. Zo heeft hij bijvoorbeeld gewoon medicijnen gegeven aan schapenboeren, terwijl hij dit volgens de wet altijd zelf moest toedienen. Dit meldt de Gelderlander.


Dit heeft de nodige gevolgen voor de inmiddels ex-dierenarts. De rechtbank in Arnhem legde de man een geldboete op van 30.000 euro. Hiervan is de helft voorwaardelijk. Zijn proeftijd hiervoor bedraagt twee jaar. Het voorwaardelijke gedeelte houdt in dat wanneer de man weer de fout in gaat, hij alsnog de volledige 30.000 euro moet betalen.


Schapenarts heeft geluk


De straf die tegen hem was geëist door de officier van justitie was eigenlijk nog veel hoger. Er werd een bedrag van 35.000 euro geëist. Dit werd uiteindelijk verlaagd omdat de man zelf geen financiële voordelen haalde uit het geven van de medicijnen. Daarbij heeft de man meteen bekend en heeft hij uitgelegd waarom hij het heeft gedaan. Hierdoor is zijn straf minder geworden. Naast het geldbedrag werd ook gevraagd of er een beroepsverbod aan de man kon worden gegeven. Dit was volgens de rechtbank niet van toepassing. Momenteel is de man geen dierenarts meer, dus een beroepsverbod is onder andere daarom niet een geschikte straf. Hij is met zijn vrouw een nieuw leven begonnen bij een biologische schapenhouderij in Frankrijk. Hiernaast moet hij wel nog even die 15.000 euro betalen. Vind jij dit terecht?
 

Gesprek laden