shutterstock_122109640 (2).jpg

Mensen vermijden rechtbank door hoge kosten

Beeld: Mindscapestudio/Shutterstock


Misschien wil je tegen de persoon die je het meeste haat wel een rechtszaak aanspannen. Maar als je dit wil doen, dan zul je er al snel achter komen dat naar de rechtbank gaan niet goedkoop is. Dit heeft gevolgen. Steeds meer mensen gaan niet meer naar de rechter omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Volgens Frits bakker, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, moeten de kosten voor een rechtszaak daarom omlaag. Dit meldt RTL Nieuws.


Steeds minder mensen gaan naar de rechtbank. Deze trend is al meerdere jaren zichtbaar. Dit is niet voor niks. Als je naar de rechtbank wil voor iemand die nog steeds niet die 700 euro naar je heeft overgemaakt, dan kost het al 200 euro aan griffierechten als je naar de rechtbank gaat. Als je uiteindelijk helemaal geen recht meer blijkt te hebben op die 700 euro, dan moet je 400 euro aan griffierechten betalen. In dit geval betaal je namelijk ook de rechten van de andere partij. Door de hoge griffierechten gaan veel mensen uiteindelijk toch niet procederen omdat ze bang zijn om uiteindelijk meer kosten te moeten betalen.


Weinig rechtszaken


Volgens Bakker is het verlagen van de kosten voor een rechtszaak van groot belang voor de rechtsbescherming van de Nederlandse burger. Iedereen moet naar de rechtbank kunnen gaan. Hij vraagt zich af wat de burger eigenlijk heeft aan een rechtbank, als hij hier geen gebruik van kan maken. Snap jij waarom de kosten voor een rechtszaak zo hoog zijn?
 

Gesprek laden