shutterstock_515911882.jpg

Mestbedrijf moet vergunning weer teruggeven

Beeld: Anetlanda/Shutterstock

Nederland zit vol met wetten en regeltjes. Als je eindelijk een vergunning voor iets hebt gekregen, dan ben je waarschijnlijk hartstikke blij. Dit gebeurde bij een mestverwerkingsbedrijf in Asten. Maar door een fout van de provincie is de vergunning weer ingetrokken. Daarom moet het bedrijf de werkzaamheden staken. De Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant konden een ontdekte fout in de vergunning niet herstellen. Hierdoor was de gebruikte installatie in strijd met de regels van de provincie. Dit werd beslist door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de Rechtspraak.


Mest kan stinken, maar toch verleende GS in juni 2016 een vergunning aan het bedrijf in Asten. Hiermee mochten ze maximaal 80.000 ton mest per jaar verwerken. Hier was niet iedereen het mee eens. Omwonenden en de stichting Mens, Dier en Peel gingen hiertegen in beroep. Ze waren bang voor overlast van de stank en gezondheidsrisico’s. Ze hebben geluk, want voorlopig krijgen ze niet meer stank. De rechtbank kwam er namelijk achter dat GS een te groot bouwperceel had vergund. Daarop volgend moest GS de fouten herstellen. Dit lukte niet, omdat het feitelijke bouwperceel nog steeds groter was dan 1,5 hectare.


GS moet het oplossen


De rechter heeft geoordeeld dat GS nog een keer moet proberen om de vergunning om te draaien naar een vergunning die binnen de provinciale verordeningen past. Voordat dit is opgelost, moet de boer gewoon afwachten. Snap jij dat de omwonenden tegen de uitbreiding van het mestverwerkingsbedrijf zijn?
 

Gesprek laden