shutterstock_653560102.jpg

Milieudefensie ongelijk in zaak vieze lucht

Beeld: Momonicky/Shutterstock

De rechtbank in Den Haag deed vandaag een tegenstrijdige uitspraak. Nederland ging namelijk de fout in door niet op tijd aan de grenswaarden voor vieze lucht te voldoen. Toch kreeg Milieudefensie ongelijk in de zaak voor schonere lucht. De Staat wordt dus niet vervolgd. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD).


Dit betekent wel dat de Staat ‘op korte termijn’ aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie moet voldoen (WHO). Echter blijkt uit de uitspraak van de rechter dat de Staat hiertoe niet kan worden verplicht met het rechtssysteem. Dit tot grote teleurstelling van Milieudefensie. Campagneleider Anne Knol tegen het AD: ‘’We zijn erg teleurgesteld. Het is allang bewezen dat mensen ziek worden door de slechte luchtkwaliteit.’’ Deze slechte luchtkwaliteit was er dus gewoon nog in Nederland. Er zat namelijk te veel fijnstof in de lucht. De rechtbank in Den Haag vertelt dit in haar uitspraak. Opvallend, omdat de rechtbank de Staat hier dus niet voor kan vervolgen.


Zieke lucht


Nederland overschreed hiermee de regels van de Europese luchtkwaliteitsnormen. Bij deze normen hebben Europese landen regels afgesproken om een schonere lucht te krijgen. Een van de dingen die hier bijvoorbeeld mee te maken heeft zijn de wegen waar jij nu 130 km/u op mag rijden. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot longkanker, bronchitis, astma en hart- en vaatziekten. Toch stelde de Staat ons bloot aan deze lucht. Wat vind jij van de opvallende uitspraak van de rechter?
 

Gesprek laden