shutterstock_567414127.jpg

Oorlogsmisdadiger vergiftigt zichzelf in Rechtbank

Beeld: Macondo/Shutterstock

De Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak was er helemaal klaar mee toen hij zijn uitspraak hoorde in de rechtbank in Den Haag. De misdadiger heeft tijdens zijn hoger beroep in het Joegoslaviëtribunaal gif ingenomen. Hij is hierdoor overleden. Dit meldt de NOS.


De nu 72-jarige man was totaal geen schatje tijdens de oorlog in Bosnië. Hij was uiteindelijk generaal van het Kroatische leger. Hij werd door het tribunaal, een rechtbank voor bijzondere rechtszaken, veroordeeld voor onder andere verkrachting en moord. Daarbij zou hij begin jaren 90 met geweld moslims hebben verdreven. Natuurlijk moest hij hiervoor worden gestraft. Samen met vijf anderen kreeg hij vandaag zijn straf te horen. Dat hij achter slot en grendel moest, was zeker. Al in 2013 werd er 20 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. Dit bevestigde het Tribunaal. Paljak kon niet meer. Hij begon in de rechtbank te roepen dat hij geen oorlogsmisdadiger was en dat hij zich hiertegen verzette. Hierna gaf hij zichzelf gif via een klein glaasje. De rechter schorste de zaak. De man overleed. 


Gif in de rechtbank?


Hoe kon de man eigenlijk het gif in de rechtbank krijgen? Op verzoek van het tribunaal doet het OM momenteel onderzoek. Dit onderzoek gaat over de hulp bij zelfdoding en de overtreding van de Geneesmiddelenwet. De zaal is momenteel een plaats delict. De NOS meldt dat de rechters er momenteel niet meer over willen zeggen. Wat vind jij van de daad van de man?
 

Gesprek laden