shutterstock_551214619.jpg

Opvallende uitspraak: geen auteursrecht op stockfoto

Beeld: Dmitrya/Shutterstock

Bronvermelding bij stockfoto’s is belangrijk. Er zijn al velen duizenden euro’s door bedrijven betaald omdat ze geen bronvermelding bij een foto hadden gezet. Echter deed de rechter over dit onderwerp een opvallende uitspraak. De rechter in Rechtbank Noord-Holland meldde namelijk dat er geen sprake was van auteursrecht op de stockfoto van de aanklager. Dit meldt Adformatie


Als een foto is gebruikt van bijvoorbeeld Getty Images die niet gebruikt mocht worden, dan wordt er vaak een brief van een advocaat geschreven aan de dader. De foto moet dan worden verwijderd, maar hier blijft het niet bij. Er moet ook geld op de plank komen. Vaak ontstaan er grote discussies over hoe hoog dit bedrag moet worden. Bij de vergoeding moeten ook nog de advocaatkosten worden geteld die de fotograaf heeft gemaakt. 


Lekker foto’s gebruiken


Het stockbedrijf Masterfile deed aangifte omdat hun foto van een temperatuurmeter van een auto was gebruikt door een websitehouder. De foto was een doorsnee foto van een meter, waarbij er volgens de rechter niet creatief te werk is gegaan. ‘’De foto betreft een natuurgetrouwe zo duidelijk en correct mogelijke close-up van een temperatuurmeter in een auto. Dat daarbij variaties mogelijk zijn in de belichting, afstand en hoek, zoals door Masterfile en Mediapro ter zitting naar voren is gebracht, is naar oordeel van de kantonrechter onvoldoende om te kunnen spreken van een oorspronkelijk werk. Daarvoor is meer nodig.’’ De websitehouder heeft geluk in de zaak. Zijn advocaatkosten van 7.295 euro moeten door Masterfile worden betaald. Echter bestaat de mogelijkheid nog wel dat er in hoger beroep wordt gegaan. Vind jij dat de websitehouder had moeten betalen?
 

Gesprek laden