shutterstock_549464884.jpg

Oud-beleggingsadviseur moet 4,8 miljoen betalen

Beeld: TeodorLazarev/Shutterstock

Als een expert je adviseert over beleggingen, dat ga je er natuurlijk vanuit dat dit klopt. Echter had stichting Freule Lauta van Aysma dit beter niet kunnen geloven. De stichting verloor 9,4 miljoen door een falende adviseur. Deze man mag nu 4,8 miljoen dokken, blijkt uit een uitspraak van rechtbank Den Haag volgens onderzoeksjournalist Sameer van Alfen, auteur van het boek ‘De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen’. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.


De stichting is opgericht door de hervormde gemeente om een flat met 73 appartementen te beheren voor ouderen aan de Kerkewijk in Veenendaal. In 2000 raadde een adviseur aan om te beleggen in vliegtuigmotoren van het Amerikaanse Planetary Investment. Dit liep mis en de gemeente verloor 9,4 miljoen euro. Gemeente Veenendaal zag nooit meer een cent van dit geld terug. Dit terwijl het geld van de belegging eigenlijk was bedoeld voor het aflossen van een hypotheek. Natuurlijk trok de gemeente dit niet. Er werden dan ook diverse rechtszaken aangespannen. Echter had dit tegen de beleggingsadviseur eerst niet zoveel zin omdat hij failliet was verklaard. Nu dit niet meer het geval is, mag hij betalen.


Allemaal betalen


Hij is niet de eerste die moet betalen voor de grote fout. Eerder moest een oud-penningmeester van stichting Freule Lauta van Aysma al 6,5 miljoen terugbetalen. Ook werden er schikkingen gesloten met de ING Bank. De beleggingsadviseur zal niet meer mogen adviseren en moet daarbij dus bijna 5 miljoen afrekenen. Wat denk jij dat gebeurt is met ‘de verdwenen miljoenen’, zoals onderzoeksjournalist Van Alfen het in zijn boek schreef? 
 

Gesprek laden