shutterstock_559563001.jpg

Provincie Utrecht mag ganzen niet vergassen

Beeld: Chung_PhotoStory/Shutterstock

Als jij een spin op de muur hebt zitten, dan sla je hem misschien wel dood. Maar zo gemakkelijk komt provincie Utrecht niet af van de ganzen waar ze last van hebben. Ze mogen de ganzen niet vergassen. Boeren verwachten hierdoor miljoenenschade. De Faunabescherming vindt het juist helemaal super en vindt dat de boeren maar hardnekkig bijgeloof hebben. Dit meldt het AD (Algemeen Dagblad).


Het verbod tot vergassen van de ganzen kwam er op verzoek van de Faunabescherming. Volgens de rechtbank kan de provincie niet goed onderbouwen waarom de hoeveelheid ganzen zorgt voor schade. Agrariërs zouden graag willen dat er iets minder ganzen rondlopen. Anton van Garderen van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Utrecht tegen het AD: ‘’In de provincie Utrecht zijn ongeveer 40.000 ganzen die samen zo’n 1.3 miljoen euro aan schade veroorzaken. Ze eten gras op. Drie tot vier ganzen eten evenveel als een koe’’, aldus Van Garderen. Daarbij poepen de ganzen ook nog eens enorm het veld onder volgens Van Garderen.


Vergassen?


Het vergassen van ganzen gebeurt vaak eind mei. Maar dit mag dus nu niet worden gedaan. LTO is helemaal niet blij met de uitspraak en gaat om de tafel zitten met boeren. Van Garderen vertelt tegen het AD dat een groep ganzen er misschien leuk uit ziet, maar dat je wel anders piept als ze in je tuin poepen. De boeren moeten volgens hem niet voor de financiële schade opdragen. Schade die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Vind jij het terecht dat de ganzen niet mogen worden vergast?  
 

Gesprek laden