shutterstock_578817004.jpg

126 Miljoen Amerikanen zien nepnieuws Rusland

Beeld: Inkedpixels/Shutterstock

Facebook staat vol met nieuws. Nieuws dat echt is, maar ook veel nieuws dat nep is. Vanuit Rusland zijn er de afgelopen twee jaar tachtigduizend nepberichten op Facebook geplaatst. Berichten waarmee Rusland waarschijnlijk de presidentsverkiezingen van Amerika wilde beïnvloeden. Deze berichten werden gezien door een enorm hoog aantal Amerikanen. Dit meldt de Volkskrant.


Rusland probeerde dus Facebook te gebruiken om kiezers van gedachte te veranderen. Natuurlijk had Facebook dit moeten zien. Het enorme bedrijf moet zich daarom verantwoorden voor drie commissies van het Amerikaanse Congres. Deze commissies doen onderzoek naar nepinformatie die is verspreid door Rusland om de verkiezingen van Amerika te beïnvloeden in 2016. De verkiezingen waardoor de veelbesproken Donald Trump president werd. Facebook heeft zelf de cijfers onthuld aan parlementariërs in Amerika. Voor deze cijfers moet Facebook zich dus verantwoorden. Facebook is niet het enige bedrijf dat zich moet verantwoorden. Ook Google verklaart voor 4.700 dollar aan advertenties te hebben gevonden die gelinkt zijn aan Rusland rondom de Amerikaanse verkiezingen. Google gaat een database opbouwen zodat het niet nog een keer kan gebeuren. De verkiezingen zijn natuurlijk echter al lang achter de rug.


Rusland ontkent 


De Russische regering zegt dat de beschuldigingen helemaal niet waar zijn. Volgens de Russiche minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn de beschuldigingen allemaal verzinsels. Dit zei hij tegen persbureau Interfax. De minister trekt zich niks aan van het bewijs van de internetbedrijven. Het bewijs waarin te zien is dat advertenties werden geplaatst door Rusland die inspeelden op gevoelige maatschappelijke politieke kwesties. Voorbeelden hiervan zijn migratie en de positie van seksuele minderheden. Denk jij dat Facebook dit had kunnen voorkomen? 
 

Gesprek laden