shutterstock_370477652.jpg

Scheidende ouders moeten nu met kind praten

Beeld: VGstockstudio/Shutterstock

Zwolle is klaar met de vele ruzies bij scheidingen. Familierechters van de Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, gaan ouders die gaan scheiden verplichten om goede afspraken te maken met hun kinderen over zorgtaken van de toekomst. Als ze dit niet doen, dan krijgen ze hun echtscheidingsaanvraag zo weer retour in de brievenbus. Deze maatregelen waren nog niet eerder doorgevoerd in Nederland. Dit meldt de Volkskrant op haar site.


De rechtbank begint een jaarlijkse pilot. Als het succesvol is, dan bestaat ook de kans dat het in de rest van Nederland wordt doorgevoerd. Vanaf 1 mei wordt het al ingevoerd in Zwolle. Het is niet de eerste regel die is doorgevoerd voor gescheiden ouders. Eerder is landelijk al beslist dat ouders verplicht een ouderschapsplan moeten samenstellen. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over de opvoeding van de kinderen. Maar bij deze plannen zijn kinderen eigenlijk helemaal niet betrokken. Dat is wel de bedoeling, maar gebeurt in de praktijk vaak niet. Dit terwijl er zo’n 70 duizend thuiswonende kinderen te maken krijgen met ouders die uit elkaar gaan. Volgens de Volkskrant lijden 16 duizend kinderen hiervan ernstig. Soms is er daarbij ook geen contact meer met de vader of moeder.


‘Bruggesprek’


Bij de pilot worden er door middel van een ‘bruggesprek’ concrete afspraken gemaakt met de kids. Hoe zit het bij vakanties? Wie brengt ze naar voetbal of hockey? Hier mogen de kinderen dus nu ook mee in beslissen. Willen ze liever dat papa ze naar voetbal brengt, dan mogen ze dit ook zeggen. Wat vind jij van de nieuwe regels in Zwolle? 
 

Gesprek laden