shutterstock_526120855.jpg

Slechte recensies? Op naar de rechtbank

Beeld: Whoisdanny/Shutterstock

Net als je bedrijfje lekker loopt, krijg je slechte recensies binnen. Je herinnert eigenlijk niet dat je klachten hebt gekregen en vindt het dan ook verdacht. De recensies blijken van een vijand uit het verleden te zijn. Dit was het geval bij een kinderdagverblijf. Een wraakzuchtige kennis wilde de crèche een slechte naam geven door slechte neprecensies te schrijven. Het kinderdagverblijf kon er waarschijnlijk uiteindelijk wel mee lachen. De belager mag namelijk maar liefst 17.000 euro betalen voor het grapje. Dit meldt het NRC.


Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag zo gelopen. Er heerste een moeilijk dilemma in de wereld van rechten. Je hebt namelijk niet zo’n grote vrijheid om valse recensies op internet te plaatsen. Hier iets aan doen is een moeilijkere stap. Bij de zaak van het kinderdagverblijf is dit wel gedaan. Ook bij een andere zaak kwam de ‘anonieme dader’ niet zomaar weg met zijn vijandige berichtjes. Deze anonieme daders werden niet zomaar gevonden. Hiervoor was medewerking van Google nodig. Om te weten wie iemand is, heb je namelijk een internetadres nodig. 


Dubbel anoniem


In het tweede geval was de anonieme dader een man die via Facebook had gevraagd om intieme foto’s. Het slachtoffer was een lesbische vrouw die dacht dat ze met een vrouw praatte via de Facebookgroep Lesbische Vrouwen. De man had zich echter in de groep verstopt. In beide gevallen waren de daders zo dom om hun eigen e-mailadres te gebruiken voor de nepprofielen. Als er namelijk ook nog verzonnen e-mailadressen worden gebruikt zoals ‘deliefdevanjeleven@hotmail.com’, dan wordt het lastiger. Dit kwam voor in een zaak waarbij het slachtoffer er alleen achter kwam dat het adres van een ROC kwam. De school wilde de gegevens van de leerlingen echter niet prijsgeven. Wat zou jij doen met een anonieme belager?
 

Gesprek laden