shutterstock_473587141.jpg

Spirits mocht geen Russische wodka verkopen

Beeld: OksanaVolina/Shutterstock

Spirits International mag niet meer de Russische merken Stoli, Stolichnaya en Moskovskaya verkopen. Deze namen zijn niet bedoeld voor een bedrijf uit Luxemburg. Dit besloot het gerechtshof in Den Haag nadat de Russische staatsonderneming FKP Sojuxplodoimport dit eiste. Dit meldt het NOS.


De Russische staatsonderneming is al langer boos. In 2003 begon de onderneming al met klagen over de naam Stolichnaya. Het in Luxemburg gevestigde Spirits International had volgens de Russen deze naam niet eerlijk verkregen in 1999 van het Sovjet-staatsbedrijf. Spirits ging daarbij gewoon vrolijk verder door en verkocht de wodka met een omweg. Het bedrijf produceerde in Letland en liet de wodka gewoon naar de Benelux brengen. Dit pikte de rechtbank niet en de zaak bleef dan ook maar duren. 


Spirits mag dokken


Het bedrijf zal heel wat wodka nodig hebben om de pijn van de uitspraak van de rechter te verzachten. Dat de naam Stolichnaya werd veranderd in Stoli, veranderde de zaak niet. In de volksmond zou de wodka al vaak Stoli worden genoemd. Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat alle winst die is behaald vanaf 1999 onder alle drie de wodkamerken, moet worden terugbetaald. Wat vind jij van de uitspraak?
 

Gesprek laden