shutterstock_578817004 (2).jpg

Straf voor artikel ‘postbode van de penoze’ Telegraaf

Beeld: InkedPixels/Shutterstock

Wat er in een krant staat, geloof je. Je gaat er vanuit dat de informatie dubbel is gecheckt op fouten. Echter heeft de Telegraaf samen met misdaadjournalist John van den Heuvel een serie artikelen gemaakt over strafrechtadvocaat Stijn Franken, ook wel de ‘postbode van de penoze’ genoemd door de twee. Volgens de rechtbank was deze reeks onjuist en misleidend. Daarom moeten de Telegraaf en John van den Heuvel boeten. Dit meldt de Rechtspraak.


De straf is meer dan alleen een rectificatie in de Telegraaf. Ook moet er 10.000 euro aan schadevergoeding worden betaald aan advocaat Franken. In 2017 de advocaat van de welbekende Willem Holleeder. Hij werd ‘de postbode van de penoze’ genoemd omdat hij ervan werd beschuldigd brieven te hebben binnengesmokkeld bij Holleeder. Via deze weg zou Holleeder vanuit de gevangenis mensen hebben kunnen bedreigen. Er bleken inderdaad brieven de gevangenis binnen te zijn gekomen via Franken. De advocaat heeft toen meteen de fout gemeld bij de Orde van Advocaten. Hierna werd er onderzoek gedaan naar de advocaat, waaruit bleek dat hij niet fout zat. Toch schreven de Telegraaf en Van den Heuvel hierover een reeks artikelen. Volgens de rechter is hierbij niet voldoende wederhoor gepleegd. 


Bewijs eens dan


Er was volgens de rechter niet genoeg bewijs voor de beschuldigingen. Er had meer bewijs verzameld moeten worden voordat er werd gepubliceerd. Dit is niet gedaan, waar de krant en misdaadjournalist Van den Heuvel nu wel spijt van zullen hebben. Ze moeten namelijk flink betalen. Wat vind jij ervan dat journalisten een boete krijgen voor hun berichtgeving?
 

Gesprek laden