shutterstock_300126977.jpg

Strenge abortuswet Mississippi opgeschort

Beeld: Megaflopp/Shutterstock

Een federale rechter in Amerika heeft de strenge abortuswet in Mississippi opgeschort. De wet was net een dag daarvoor aangescherpt. Bij deze keuze speelde het verzoek van de enige abortuskliniek die nog bestaat in het conservatieve Mississippi een grote rol. Dit meldt de NOS


Dat de wet is opgeschort betekent nog niet dat de wet er nooit gaat komen. De wet is alleen voor nu even buiten werking. Dit komt precies goed uit voor een vrouw die haar abortus wil laten plegen bij de abortuskliniek in Mississippi. Zij is namelijk al meer dan 15 weken zwanger. De regel volgens de aangescherpte wet was dat na 15 weken er geen abortus meer mocht plaatsvinden. Doordat de regels nu tijdelijk zijn opgeschort, mag zij dit toch doen. In Nederland gelden de regels dat een abortus mag plaatsvinden tot 24 weken.


Levensvatbaarheid kind


De regels verschillen veel per staat in Amerika. In de wet staat namelijk dat abortus is toegestaan totdat het kind buiten de baarmoeder levensvatbaar is. Maar dit vult iedere staat weer anders in. Want wat betekent levensvatbaar dan precies? De wetgevers in Mississippi willen graag een nieuwe uitspraak over wanneer abortus nu eigenlijk niet meer mag. Ben jij voor of tegen abortus? 
 

Gesprek laden