shutterstock_122109640.jpg

Terschelling krijgt geen 20.000 euro proceskosten

Beeld: MindschapeStudio/Shutterstock

De gemeente Terschelling wilde flink geld cashen van een kort geding. Dit kort geding was er omdat Paviljoen De Walvis het niet eens was met de informatie die ze kregen via een WOB-verzoek, waarbij de gemeente verplicht is om informatie weg te geven. Voor De Walvis was deze informatie niet goed genoeg en daarom stapte ze naar de rechtbank. De Walvis verloor. De gemeente eiste 20.000 euro terug aan proceskosten. Onzin, volgens de rechtbank. Ze krijgen daarom maar 1442 euro. Dit meldt de Leeuwarder Courant.


Het is niet normaal om zo’n groot bedrag terug te vragen. De rechter zei dat het absurd en niet reëel zou zijn als de gemeente met gemeenschapsgeld zo’n hoog bedrag zou hebben uitbesteed aan advocaatkosten. En al helemaal omdat de gemeente toch al dacht dat ze de zaak gemakkelijk gingen winnen.


Vergeet het geld maar


Het was natuurlijk altijd te proberen, maar gemeente Terschelling mag van de rechtbank geen 20.000 euro in haar zak gaan steken. De gemeente krijgt een troostprijs van maar liefst 816 euro. Met griffierecht er bovenop is dit zelfs 1442 euro. Quote vroeg aan gemeente Terschelling waarom ze in eerste instantie eigenlijk zoveel vroegen. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dit omdat er ook een bestuursrechtelijke procedure loopt. Denk jij dat dit een smoesje is of geloof jij de gemeente?
 

Gesprek laden