shutterstock_373004782.jpg

Toeristische kaaswinkel Damrak moet weg

Beeld: Oizostudio/Shutterstock

De kaaswinkel Amsterdam Cheese Company heeft pech. De gemeente Amsterdam mag namelijk de eigenaar van de winkel dwingen om zijn zaak te sluiten. Er is sinds kort een verbod op nieuwe toeristenwinkels in het centrum van Amsterdam. Dit meldt de Rechtspraak.


Amsterdam Cheese Company heeft nog vier andere filialen in het centrum. Het is dus niet zo dat er geen kaas meer kan worden gekocht door toeristen. Maar vanaf 6 oktober 2017 is er een gemeentelijk verbod gekomen op nieuwe toeristenwinkels in het centrum. Hiermee moet de toename van toeristenwinkels in het centrum worden tegengegaan. De eigenaar van de kaaswinkel vindt dit stom. Hij heeft zijn huurcontract op 6 oktober getekend en vindt daarom dat hij nog onder de oude regeling valt. Ook ziet hij zichzelf niet als een winkel die zich helemaal op toeristen richt. Met zijn kaaswinkel richt hij zich naar eigen zeggen ook op de Amsterdammers. De rechter is het met allebei de punten niet eens.


Kaaswinkel verliest 


Volgens de rechter zijn de punten waarop de gemeenteraad haar verbod heeft gebaseerd voldoende duidelijk. De winkel maakt bijvoorbeeld gebruik van reclame die wel zeker op toeristen is gericht. ‘Our cheeses are ready to fly’ was zo’n leus. Dat er geen vijfde Amsterdam Cheese Company in het centrum mag komen betekent niet dat de eigenaar de winkel niet mag gebruiken. De ruimte is in principe nog steeds van hem. De gemeente hoeft daarom volgens de rechter geen schadevergoeding te betalen. Vind jij dit eerlijk voor de kaaswinkel?
 

Gesprek laden