shutterstock_126480608.jpg

Twenterand boete voor huishoudelijke hulp

Beeld: Gajus/Shutterstock

Een stel uit Vriezenveen kreeg normaal altijd vijf uur huishoudelijke hulp. Hier werd door de gemeente Twenterand op gekort. Het stel kreeg in 2015 nog maar drie uur hulp. Het stel was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Uiteindelijk kregen ze pas gelijk bij de Centrale Raad van Beroep. Deze raad heeft de gemeente flink op de vingers getikt over hoe ze zijn omgegaan met het stel uit Vriezenveen. Dit meldt Tubantia


Het stel kreeg dus wel nog steeds drie uur huishoudelijke hulp. Voor de overige twee uur moesten ze maar liefst vijf euro per keer betalen. Dit is natuurlijk niet het hoogste bedrag ooit, maar wel in strijd met de wet. Het is aan gemeentes om maatwerk te leveren, wat voor het stel dus niet goed werd gedaan. De gemeente moet in zo’n situatie goed kunnen uitleggen waarom er op de uren is gekort.


Terugbetalen


Dit kon de gemeente niet in het geval van het stel, waardoor de Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat de gemeente de gemaakte kosten moet terugbetalen aan het stel. Uiteindelijk gaat dit over 1000 euro aan kosten voor de huishoudelijke hulp, plus de kosten van het juridische proces. Het huishoudelijke hulpprobleem is nog niet opgelost bij gemeente Twenterand. Er gaan namelijk nieuwe regels van kracht waarbij er weer wordt gekort op de uren hulp van mensen. Het stel is niet het enige dat hierin tegen verzet komt. Van de 910 huishoudens hebben 206 bezwaar gemaakt tegen de beschikking. Het gaat bij de bezwaren vooral om de manier hoe de gemeente omgaat met de hulpbehoevenden. Snap jij het stel?
 

Gesprek laden