shutterstock_699854977.jpg

Geen vergunning voor ’ongezonde’ veehouderij

Beeld: MRWORAWUTSAEWONG/Shutterstock

De vergunning van een veehouderij uit Baexem is vernietigd door de rechtbank. Het pluimveebedrijf wilde een Livar-varkenshouderij worden. Maar daar komt nog eventjes helemaal niks van. De gemeente Leudal moet de vergunning namelijk opnieuw gaan bekijken. Dit meldt 1Limburg.


De boer van de veehouderij was aan veranderingen toe en wilde zijn kippenstallen slopen om hier vijf nieuwe varkensstallen te plaatsen. En niet zomaar varkensstallen. Stallen met buitenverblijven, waardoor de dieren buiten rond kunnen lopen. Dit zou geschikt zijn voor de Livar-varkens die hij wilde. Livar-varkenshouderijen onderscheiden zich van anderen omdat de dieren hier dus buiten kunnen lopen. De gemeente ziet hier helemaal geen problemen in, maar de rechtbank in Roermond wel. Er is te weinig onderzoek gedaan naar stankoverlast en de invloed op de gezondheid van longpatiënten, die dichtbij de veehouderij in een zorginstelling wonen. 


Gevolgen voor longpatiënten


Naast de rechtbank denkt ook een gezondheidsinstelling dat de varkensstallen voor de patiënten grote gevolgen kunnen hebben. Ook zijn volgens hen de gevolgen voor de gezondheid onvoldoende meegenomen in de besluitvorming. Longpatiënten zijn extra gevoelig voor geuren en dit kan dus leiden tot gezondheidsklachten. Tot nu toe heeft de veehouderij dus nog geen vergunning voor de befaamde varkensstallen. Vind jij dit terecht?
 

Gesprek laden