shutterstock_490276648.jpg

Verkeersboetes niet betalen buitenland

bart

Beeld: Shutterstock.com

Een paar weken na terugkomst van je vakantie is het een onaangename verrassing. De verkeersboete in het buitenland. Meestal betreft het te hard rijden of door het rode licht rijden. Een verkeersovertreding is zo gemaakt, in een land waar je niet thuis bent. Jarenlang kon je dit soort boetes gewoon laten liggen.


Tegenwoordig worden binnen de Europese landen, actief kentekengegevens, namen en adressen uitgewisseld. Een Franse boete leidt daardoor tot het direct vanuit Nederland doorgeven van uw kenteken aan de Franse politie. Vanuit Frankrijk wordt dan de boete netjes vertaald en doorgezonden naar het adres van de kentekenhouder in Nederland. Vanuit Frankrijk krijg je dan bepaalde termijnen gesteld, waarbinnen betaald moet worden. Dit loopt sterk op, naarmate langer niet wordt betaald.

Ik betaal gewoon niet 

 
Als de boete ook daarna onbetaald blijft gaat het Centraal Justitieel Incassobureau (CIJB) over tot incasso. Er komen dan nog extra kosten, vanwege de incasso in Nederland. Als ook daarna niet wordt betaald, kan zelfs worden overgegaan tot beslaglegging. Niet betalen is daarmee een dure optie geworden.

Wat kan je doen


Niet iedere boete zal terecht zijn. Er zijn tal oorzaken die kunnen leiden tot een onterechte boete. Het kan zijn dat je zelf niet achter het stuur zat, of de registratie van het kenteken was onjuist. Bij de gegevens die worden ontvangen uit het buitenland, zit informatie waaruit blijkt hoe je bezwaar kan maken. Het is aan te raden om dit doen. Het frustreerd het systeem! Zeker bij kleine verkeersboetes beneden de €100,- kost het vertalen en het behandelen van het bezwaar mogelijk meer dan de boete zelf, zodat de boete daardoor mogelijk vervalt. Let op, hier kan je echter niet op rekenen. Als het gaat om hoge boetes, is het absoluut aan te raden een jurist te benaderen die je verder kan helpen.

Wat kost door het rode licht rijden?


De boetes voor tal van overtredingen lopen sterk uiteen. Als voorbeeld het door het rode licht rijden:

• Nederland: €230,-

• België: €165,-

• Duitsland: €90,- tot €230,-

• Frankrijk: €135,- tot €750,

Gesprek laden