shutterstock_602628911.jpg

Veroordeling voor racistische berichten op Facebook

Beeld: NothingIsEverything/Shutterstock

Je zou denken dat we met onze vrijheid van meningsuiting alles op internet mogen zetten. Maar niks blijkt minder waar. Een 48-jarige man uit Haren is veroordeeld door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, groepsbelediging en het aanzetten van discriminatie en geweld via Facebook. Hiervoor krijgt hij een werkstraf van 80 uur. Dit meldt de Rechtspraak.


De man zette in 2015 racistische berichten op Facebook. In deze berichten zette hij dat Nederlanders zich moeten bewapenen en moslims moeten ‘uitroeien’ en ‘afbranden’. De verdachte mocht zijn mening verkondigen, maar ging hiermee te ver. Met deze woorden maakte hij zich schuldig aan opruiing en groepsbelediging. Deze berichten werden recent teruggevonden door iemand. Deze persoon deed aangifte bij het Meldpunt Internet Discriminatie. De man had uiteindelijk de berichten 1,5 jaar op zijn pagina staan. Hiermee is er volgens de rechter voldoende bewijs dat hij heeft aangezet tot discriminatie en geweld.


Gestraft voor Facebook-bericht


De verdachte heeft nog een beetje geluk. De rechter gebruikt namelijk in zijn oordeel dat de berichten van de man eigenlijk helemaal niet hebben bijgedragen aan een maatschappelijk debat. Het is dus niet zo dat duizenden mensen zich massaal achter de racistische man gingen verenigen. Echter is de verdachte geen schatje en daar houdt de rechter ook rekening mee. Zo heeft hij al een strafblad dat langer is dan sommige onderzoeken. Het telt namelijk 39 bladzijdes. Uiteindelijk krijgt de man dus een werkstraf van 80 uur. Ben jij het eens met de straf?
 

Gesprek laden