shutterstock_619598462.jpg

VPRO moet boeten voor ontslag reportage ‘Argos’

Beeld: Andras_csontos/Shutterstock

De VPRO moet zo’n 2 ton betalen aan onderzoeksjournalist Stefan Heijdendael van het programma 'Argos’. De kantonrechter oordeelde namelijk dat de omroep ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld in een arbeidsconflict na een niet-uitgezonden radioreportage van Argos over Srebrenica. Hierbij ontstond een conflict over het beruchte fotorolletje. Dit meldt Trouw.


Heijdendael maakte in 1998 voor Argos een reconstructie van de gebeurtenissen rondom het fotorolletje dat kapot ging. Er werd gedacht dat het rolletje expres kapot was gemaakt door Defensie in het fotolab. Op het rolletje stonden namelijk foto’s van een Nederlandse officier van Dutchbat in 1995. Hij maakte toen foto’s van het afvoeren van jongens en mannen in Srebrenica, de moslim-enclave. Hij fotografeerde ook lichamen van vermoorde moslims. De journalist maakte hier dus een reconstructie over. Echter werden er bij de uitzending alleen de delen uitgezonden die tegen Defensie waren. Dit terwijl Heijdendael had uitgevonden dat het mogelijk was dat het rolletje per ongeluk kapot ging. Uiteindelijk moest de journalist weg, waarbij hij een bedrag van 70.000 euro meekreeg. Hier ging hij echter niet mee akkoord en hij stapte naar de rechtbank.


VPRO slecht gehandeld


Heijdendael krijgt nu dus een flinke bonus mee naar huis voor de documentaire die hij maakte in 1998. De kantonrechter gebruikte hierbij de journalistieke beroepscodes en leidraden. Hierin staan de belangen van vrije nieuwsgaring en betrouwbare, objectieve waarheidsvinding. Informatie achterhouden die wel beschikbaar is hoort daar dus niet in thuis. Wat vind jij van de actie van de VPRO?
 

Gesprek laden