shutterstock_305483720.jpg

Waardedaling huis door aardbeving Groningen?

Beeld: NarongsakNagadhana/Shutterstock

Dat er aardbevingen zijn geweest in Groningen, is veelvuldig in het nieuws geweest. Zo begon het ook te schudden op 16 augustus 2012 in het plaatsje Huizinge, dat ligt in de provincie Groningen. Dit heeft er volgens de Hoge Raad nu voor gezorgd dat er bijzondere omstandigheden zijn die mogelijk invloed hebben op de waardering van de woningen in het gebied waar de aardbeving plaatsvond. Dit meldt de Rechtspraak.
 

Dit geldt niet alleen voor woningen die zichtbaar flink zijn toegetakeld, maar ook voor woningen waar dit niet zichtbaar is. De zaak is nog niet afgelopen. Het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch moet nu gaan bepalen of de aardbeving ervoor heeft gezorgd dat de huizen in waarde zijn gedaald. De huizen hebben niet de beste ligging als je liever geen aardbeving wil. Ze liggen namelijk in het aardgaswinningsgebied van de Nederlandse Aardoliemaatschappij B.V. (NAM). En dat is volgens de eis niet echt ideaal voor de waarde van de huizen. Er moet dus worden gekeken of de aardbeving er echt voor heeft gezorgd dat de huizen in waarde zijn gedaald. 

Wet waardering onroerende zaken


Normaal wordt bij de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) de waarde van een onroerende zaak bepaald door te kijken naar de staat van het huis op de eerste datum van het kalenderjaar. De Hoge Raad zegt in haar uitspraak dat indien de woning door de aardbeving is verminderd in waarde, er moet worden gekeken naar de waarde van het huis in 2013 in plaats van in 2012. Nu is het dus wachten op wat het Gerechtshof te zeggen heeft. Vind jij dat er bijzondere omstandigheden moeten worden toegepast bij de huizen die in het aardbevingsgebied liggen?
 

Gesprek laden