shutterstock_567049537.jpg

Youtube strenger na schokkende kindervideo’s

Beeld: Mallmo/Shutterstock

Iedereen kan op Youtube, ook jouw kind. Het is daarom belangrijk dat Youtube goed omgaat met de video’s die op het platform te vinden zijn. Dit is niet altijd het geval, volgens Buzzfeed News. Het bedrijf liet op haar site zien dat er diverse video’s met kinderen op Youtube staan die als schokkend ervaren kunnen worden. De kinderen in de video’s zijn te zien in heftige omstandigheden. Youtube heeft nu vijftig kanalen en duizenden video’s verwijderd die schokkende beelden met kinderen zouden bevatten. Verder komt er een scherper toezicht. Dit meldt de NOS.


Door middel van kunstmatige intelligentie moeten video’s die schokkend zijn, verwijderd worden. Daarbij wordt hierbij gebruik gemaakt van meer menselijk toezicht. Ook worden de advertenties die voor schokkende video’s komen voortaan verwijderd. Dit zorgt er namelijk voor dat de makers van de video’s er geen geld meer aan verdienen. Sinds juni zou dit al bij 3 miljoen video’s gebeurd zijn. 


Problemen kinderen Youtube


Youtube heeft al langer problemen met video’s rondom kinderen. New York Times meldde eerder al problemen over Youtube Kids. Dit is een deel op Youtube dat special is ingericht voor kinderen. Hier zouden tekenfilmfiguren voorkomen in situaties die niet geschikt zijn voor kinderen. Daarbij heeft Youtube ook problemen met het algoritme van de site, wat nu ‘Elsagate’ is gaan heten. Dit algoritme houdt in dat er schokkende video’s worden getoond na kindvriendelijke video’s. Youtube zegt hier maatregelen tegen te nemen. Laat jij jouw kinderen op Youtube?
 

Gesprek laden