shutterstock_699912976.jpg

Zaak chroom-6 niet ontvankelijk verklaard

Beeld: Vchal/Shutterstock

De zaak over het gebruik van chroom-6 door defensie is niet ontvankelijk verklaard door de rechtbank van Maastricht. Chroom-6 is een kankerverwekkende stof. Met deze stof werkten duizenden medewerkers van het ministerie. De stof werd gebruikt in hoge concentraties, waarna meer dan honderd van de medewerkers zich hebben gemeld met gezondheidsklachten. Ze verenigden zich bij advocaat Rob Bedaux. Hij is teleurgesteld over de uitspraak, schrijf het NRC.


De zaak over de giftige stof is groot. Advocaat Bedaux vertegenwoordigt dus honderden slachtoffers van chroom-6. Zij werkten met camouflageverf, waarin een hoge concentratie chroom-6 zat. Volgens Bedaux was het bij Defensie algemeen bekend dat deze stof kankerverwekkend is. Onder de slachtoffers zitten ook nabestaanden van medewerkers die onlangs zijn overleden. Bedaux klaagde voor deze zaak al in 2016 de staat aan. Echter stopt nu het civiele proces bij de rechter. Dit betekent dat de zaak alleen verder kan gaan bij een bestuursrechter of in hoger beroep. Bedaux laat aan het NRC weten dat hij het onterecht vindt. Onder andere omdat hij ook mensen vertegenwoordigt die helemaal geen ambtenaar zijn. Daarom zou deze zaak volgens hem gewoon ontvankelijk moeten zijn. 


Straf voor de staat


Er zijn inmiddels al coulanceregels opgesteld door Defensie. Hierin staat dat de werknemers die langer dan een jaar met chroom-6 hebben gewerkt, kans hebben op een vergoeding tussen de 3.000 en 15.000 euro. Echter zijn er ook genoeg medewerkers die minder dan twaalf maanden met de stof hebben gewerkt. Advocaat Bedaux eist daarom dat Defensie ook een vergoeding geeft aan deze mensen. Welke straf zou jij de staat hiervoor willen geven?
 

Gesprek laden