shutterstock_414783019.jpg

Zes jaar geëist tegen leider ‘graafmachinebende’

Beeld: SkywardKickProductions/Shutterstock

Zoals er drugsbendes zijn, zijn er ook zogenaamde ‘graafmachinebendes’. Tegen de leider van zo’n graafmachinebende is nu zes jaar cel geëist. Dit niet omdat hij zomaar op graafmachines de man aan het uithangen was. De man wordt vervolgd voor acht gevallen van oplichting via Marktplaats en het leiding geven aan een criminele organisatie. Dit meldt de NOS.


De man, Franz I. , was deel van een groep die tussen 2014 en 2015 dure graafmachines, trekkers en heftrucks verkocht. Er werden grote bedragen gevraagd hiervoor, tot zelfs 10.000 euro. Bedragen van duizenden euro’s werden aan de bende betaald door 78 gedupeerden. Hierna zagen ze nooit meer iets van de graafmachine terug. Franz I. kreeg dit geld binnen, onder andere samen met Michel I. en Maik V. 


Graafbende ontdekt


Maar het plezier van de oplichters was van korte duur. In maart 2015 werden er invallen gedaan op een woonwagenkamp in Assen, de woonplaats van een paar verdachten. Maar toen ze na de zomer in 2015 weer vrij waren, gingen ze vrolijk weer verder met oplichten. In totaal hebben ze volgens het Openbaar Ministerie voor 350.000 euro mensen opgelicht. Verder waren er 1300 Marktplaatsadvertenties die te linken waren met de bende. Tegen Franz I. is de meeste straf geëist. Hij heeft in totaal al 78 maanden in de bak gezeten voor andere gevallen van oplichting, volgen RTV Drenthe. Hij zegt aan oplichting te doen wegens ‘geldgebrek’. Welke straf zou jij de mannen geven?
 

Gesprek laden