shutterstock_572850706.jpg

Zoon die 99-jarige moeder vergiftigde in gevangenis

Beeld: Olenayakobchuk/Shutterstock

Albert Heringa hielp zijn moeder van 99 met haar zelfdoding. De vrouw had ouderdomsklachten, aandoeningen en een doodswens. Echter had de zoon van de vrouw zich hierbij volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet mogen beroepen op overmacht. Volgens het OM had de man een arts moeten zoeken voor euthanasie. Dit meldt Radar.


Er is nog veel onduidelijkheid bij de zaak van Heringa. De zaak wordt opnieuw beoordeeld door het gerechtshof in Den Bosch. De man werd in eerste instantie niet gestraft door het gerechtshof in Arnhem. Echter heeft Arnhem volgens de Hoge Raad niet goed gekeken. Het gerechtshof zou te makkelijk het beroep op een noodsituatie hebben gehonoreerd. De aanklager van de man denkt niet dat Heringa met slechte bedoelingen zijn moeder heeft geholpen, maar vindt wel dat hij niet zomaar zijn eigen weg had mogen gaan. Heringa plande de zelfdoding namelijk samen met zijn moeder. De zoon zorgde ervoor dat zijn moeder de juiste medicijnen ter beschikking had. Deze pillen werden vermengd in de yoghurt, waarna ze volgens Heringa ‘menswaardig’ stierf.


Menselijk handelen


Wim Anker, de advocaat van de man, vindt dat Heringa niet strafbaar is. Volgens hem kende hij de wet en de mogelijke gevolgen. Echter koos hij voor het menselijke aspect. Hij wilde zijn moeder helpen met een pijnloze dood. Snap jij de daad van de man? En vind jij het terecht dat hij wordt gestraft? 
 

Gesprek laden