shutterstock_730669741.jpg

Man die zuur gooide in ziekenhuis niet vervolgd

Beeld: FGC/Shutterstock

Een 26-jarige man uit Gouda heeft op 4 mei 2017 perazijnzuur uitgegoten in het IJsselland Ziekenhuis. Dit deed hij omdat zijn collega’s hem pestten. De vloeistof perazijnzuur kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De man moet voor zijn daad naar een psychiatrisch ziekenhuis. Dit meldt de Rechtspraak


De verdachte gooide het zuur op een werkplek van collega’s. Daarbij gooide hij het in een magazijn. Hij had het idee dat hij werd gepest en wilde daarom afrekenen met de pesters. Meerdere mensen in het ziekenhuis hadden last van ernstige ademhalingsklachten nadat ze de dampen hadden ingeademd.  Dit mag natuurlijk niet zomaar en de rechtbank oordeelde dan ook dat dit geldt als het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Echter wordt de man niet vervolgd voor zijn daad. 


Ontoerekeningsvatbaar


De zuurgooier lijdt aan een psychotische stoornis. Dit zou zijn gedragskeuzes en gedragingen hebben beïnvloed en daarom wordt hij niet vervolgd. Hij is ontoerekeningsvatbaar verklaard voor wat hij heeft gedaan. Daarom krijgt de man geen straf opgelegd, maar een maatregel. Hij moet voor zijn stoornis worden behandeld zodat hij later niet nog een keer een ziekenhuis vol zuur gooit. De man wordt voor één jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Vind jij dit een terechte straf?
 

Gesprek laden